A Travellerspoint blog

Singapore: tropisch en luxueus

Hallo iedereen,

Na 4 maanden eenvoud is het wel even aanpassen als je aankomt in Singapore.

Singapore is een super moderne stad met veel wolkenkrabbers, restaurantjes, cafés en vooral shopping malls. Zoals veel andere grote steden vind je hier een mix van verschillende culturen zoals maleisiers, Indiërs, Chinezen, ...
Bijna alles is hier gewoon in het Engels aangegeven dus super eenvoudig om je weg te vinden.

Nederlandse vrienden van mij hebben familie wonen in Singapore en de eerste avond heb ik met haar afgesproken. Ze woont al een tijdje in Singapore en heeft me een paar goede tips gegeven over Singapore.

Ik verbleef er in Adler hostel in een dormitory. Singapore is trouwens zeer duur om te overnachten.

Het viel me op dat je hier geen vandalisme ziet zoals grafitti in de metro en dat de boetes voor bijvoorbeeld zonder gordel rijden zeer hoog zijn. Je ziet ook veel borden waarbij voetgangers gevraagd worden om het voetpad te nemen en in de bus heb ik een bord gezien dat durian aan boord niet toegelaten zijn (zeer sterk ruikende fruit).

De eerste dag heb ik een aantal districten bezocht nl. Little India, Arab quarter en Chinatown. Het zijn gezellige buurten met toffe restaurantjes, cafeetjes en natuurlijk veel winkels. De sfeer die er heerst is niet van het district maar gewoon westers.

Little india

Little india

Indian temple

Indian temple

Arab quarter

Arab quarter

Sultan mosque in Arab quarter

Sultan mosque in Arab quarter

Chinatown

Chinatown

Chinese tempel

Chinese tempel

Daarnaast heb je natuurlijk ook veel wolkenkrabbers waarvan het park view square gebouw me echt opviel. Ik ben een art deco fan dus ... Spijtig dat ik niet binnen gegaan ben want achteraf bleek dat dus ook wel de moeite te zijn. De decoratie is zeer rijkelijk en het zou een van de duurste kantoorgebouwen in Singapore zijn.

Impressive art Deco office building

Impressive art Deco office building

'S avonds naar Marina bay met het Marina bay Sands hotel als meest opvallendste gebouw. Vooral het zwembad helemaal op de top moet het grootste ter wereld zijn op een dak.

Marina bay sands hotel

Marina bay sands hotel

De skyline is 's avonds echt prachtig en vergelijkbaar met wat ik in Hongkong gezien heb. Er was hier ook een lichtshow van 15 min maar die was wel zeer vernieuwend. Ze speelden bewegende beelden af in wolken van rook.

Marina bay by night

Marina bay by night

Merlion (8,6m)

Merlion (8,6m)

Marina bay

Marina bay

De dag erna ben ik naar het eiland Pulau Ubin gegaan. Dat is wel een eindje reizen nl. Metro, dan bus en dan bumpboot maar het is wel de moeite. Op het eiland zijn er zo goed als geen auto's en er wonen ook niet veel mensen. Het eerste wat je doet als je aankomt is een fiets huren maar het meeste is ook perfect te voet te doen. Ik heb het volledige eiland afgefietst, een wandeling over een brug langs de kust en lekkere vis gegeten.

Pulau Ubin harbour

Pulau Ubin harbour

Scenery Pulau Ubin

Scenery Pulau Ubin

Walking bridge

Walking bridge

De laatste dag ben ik naar de zoo gegaan die een van de besten ter wereld is. Het domein is zeer groot met grote meren en heel veel groen. Ze gebruiken zo weinig mogelijk kooien maar natuurlijke afscheidingen zoals water of groen. Sommige dieren zoals bepaalde apen lopen hier vrij rond. Speciaal voor mijn neefjes Miel en Daan wat foto's van dieren uit de zoo :-)

Pinguin

Pinguin

Giraffe

Giraffe

Lazy lion

Lazy lion

Cheeky monkey

Cheeky monkey

Momenteel zit ik in een motel in Nieuw Zeeland, Katikati en de regen valt hier al de hele nacht en dag met bakken uit de hemel. De vorige dagen was er geen regen maar enorme rukwinden dus ik heb nog niet veel gedaan hier. Ik heb ook een verkoudheid opgelopen want van 33° naar 15° is een beetje aanpassen! Ja welkom in Nieuw Zeeland !!!!

Posted by gdaniels 16:36 Archived in Singapore Tagged singapore Comments (6)

Myanmar: een unieke ervaring

Mercie aan iedereen die commentaar heeft gegeven op mijn blog, niet alleen weet ik dan dat ik niet voor niks uren lig te knutselen maar het is ook voor mij leuk om iets te horen van de andere kant. Sommige mensen hebben pas na 4 maanden door hoe het werkt maar beter laat dan nooit ... Eh petite!

Ik zou pagina's vol kunnen schrijven over mijn ervaringen maar dat bespaar ik jullie. Wellicht zal het wel een lang verslag gaan worden maar met vele leuke foto's! Hier gaan we dan ...

Bagan
Bij zonsondergang aangekomen in Bagan na een lange dag bootje varen. We worden daar door het plaatselijk welkomstcomite ontvangen. Wat wil zeggen dat er een horde taxi chauffeurs, touroperators, ... staan te wuiven om je aandacht te trekken. Iedereen moet over een smalle, diep doorbuigende plank van de boot terwijl 2 mannen een stok vasthouden als geïmproviseerde handrail. Ik ga met paard en kar naar mijn hotel, the blazing. Het gaat er hier soms nogal primitief aan toe ... Geweldig!

De volgende 2 dagen huur ik een elektrische motor om het gebied met meer dan 2000 tempels/stupas te bezichtigen. De eerste dag val ik twee keer "plat", de eerste keer krijg ik hulp van de toeristen politie (bellen mijn hotel) en de tweede keer trappel ik manueel naar het hotel. De volgende dag huur ik ergens anders en geen enkel probleem die dag.

My electric beast

My electric beast

De tempels en stupas zijn in grote lijnen op te delen in de vroege (850-1120) -en late (1120-1300) periode.

Brick wall, no mortar is used

Brick wall, no mortar is used

De tempels bestaan uit 2 fundamentele structuren nl. Het schrijn dat in het midden ligt en 1 of meerdere boeddha beelden bevat en de hal die toegang geeft tot het schrijn.

Dhammayangyi - late period temple

Dhammayangyi - late period temple

Nanpaya - early period temple

Nanpaya - early period temple

De hoofdingang ligt bijna altijd in het oosten. Op de tempel zijn er een aantal getrapte terrassen met daarop een stupa of een vimana + stupa.

Gawdawpalin - late period temple

Gawdawpalin - late period temple

Vroege periode tempels zijn vooral horizontaal gealligneerd, terwijl dat bij de late periode eerder verticaal is. De late periode gebruikte ook 2 verdiepingen ipv 1 zoals in de vroege periode.

Ananda - early period temple

Ananda - early period temple

Sulamani - late period temple

Sulamani - late period temple

Boven ramen en deuren heb je een soort van vlammen, enkel bij vroege periode en 2 of meerdere bij late periode. De vroege periode tempels zijn donkerder omdat er een stenen scherm voor de ramen zit.

Nanpaya - screened window

Nanpaya - screened window

Payathonzu - late period temple

Payathonzu - late period temple

De exterieur en interieur versieringen bestaan uit fresco's, terracotta plakkaten,beelden, ...

Sculpture at Ananda

Sculpture at Ananda

Jataka plaque

Jataka plaque

Sulamani - stucco relief

Sulamani - stucco relief

Sulamani - Chinese-influenced frescos

Sulamani - Chinese-influenced frescos

Sulamani - stucco relief

Sulamani - stucco relief

Naast de tempels heb je ook de stupas.

Shwezigon - early period stupa

Shwezigon - early period stupa

Mingalazedi - late period stupa

Mingalazedi - late period stupa

Vooral zonsopgang en zonsondergang bezichtigen is adembenemend mooi. Ik ben 1 keer zonsopgang en 2 keer zonsondergang gaan doen en dit telkens vanop een andere tempel/stupa. Je moet namelijk bovenop zo'n tempel/stupa staan om een goed zicht te hebben.

Sunset

Sunset

Sunset

Sunset

Sunrise - left is Dhammayangyi

Sunrise - left is Dhammayangyi

Sunrise

Sunrise

Sunrise - hot air balloon

Sunrise - hot air balloon

Ik had vooraf veel gelezen over Bagan omdat het mij enorm boeide, mijn verslag is zeer summier hier. Voor mij is dit het mooiste wat ik in de afgelopen maanden heb gezien qua erfgoed. Is nog niet UNESCO maar Myanmar hoopt in 2015! Wel spijtig van die grote asfaltweg midden door het gebied en de vele electriciteitspalen.

Mount Popa
Ligt een dik uur met taxi van Bagan. Een tempel die ligt op een 740 meter hoge uitgestorven vulkaan. Het spiritueel hoofdkwartier van de 37 nats.
Weer schoenen uit om de 777 vuile trappen naar boven te doen vol met apen!

Mount Popa

Mount Popa

The nats (spirits)

The nats (spirits)

Ik heb mij er niet in verdiept maar het vereren van de nats zou ouder zijn dan het boeddhisme in Myanmar. Echter boeddhisme is nu wel het belangrijkste maar meestal is er in de boeddhistisch tempel ook altijd een schrijn voor de verering van 1 of meerdere nats.

Kalaw en Inle lake
Ik ga met een shared minibus naar Kalaw. Naast mij zit een Amerikaanse Amy die tijdelijk blijkt in Bilzen te wonen ... Of all places ! Het is een nogal luidruchtig type maar ik amuseerde me wel tijdens de 6 uur durende rit. Tijdens de lunch vindt ze een worm in haar eten, ze legt die opzij en eet gewoon verder ... respect! Enkel ik en een Chileens koppel stappen uit in Kalaw de rest gaat verder naar Inle Lake. Die Chilenen gaan met mij mee naar mijn guesthouse dat ik de dag ervoor gereserveerd heb, zij hebben niets maar er is nog plaats bij Golden Lily. Samen gaan we op zoek om de volgende dag op trekking te gaan naar Inle lake.

Dus te voet naar Inle Lake vanuit Kalaw, wel in 2 dagen ipv 3 wegens tijdgebrek, stuk met kleine pick up. We zijn uiteindelijk met 8 (3 taiwanezen, 1 Duitse, 1 Brit, 2 Chilenen en ik). De gids is een student economie die dit doet om zijn studies te betalen. We wandelen door relatief plat gebied, elke dag ongeveer 5 uur wandelen. We zien veel boeren werken op hun velden. We slapen in de tempel van een klooster samen met 1 andere groep met Fransen. Het is trouwens opmerkelijk hoeveel Franse toeristen er zijn in Myanmar.

An endless road

An endless road

Picking chili peppers

Picking chili peppers

Our guide

Our guide

Local farmers

Local farmers

The monestry - sleeping place

The monestry - sleeping place

Our accommodation for the night

Our accommodation for the night

De laatste dag zien we al van ver Inle Lake liggen. Bij de lunch plaats zien we een man manueel stenen maken, een voor een met mortel. Misschien daarom dat er vooral bamboe huizen zijn :-) Als afsluiter doen we een rondje op het meer met natuurlijk de nodige stops bij workshops waar ze graag iets willen verkopen.

Trekking morning mist

Trekking morning mist

Impressive spiderwebs ... And spiders

Impressive spiderwebs ... And spiders

Approaching Inle lake

Approaching Inle lake

One brick, two bricks, ...

One brick, two bricks, ...

Me and Danica

Me and Danica

Our boatman

Our boatman

Het is zeer toeristisch hier en het is een af en aan rijden van boten. De stank van die oude motoren is echt niet goed en ik vrees dat dit niet echt ecologisch verantwoord is. Het bekendste zijn de vissers die hun boot besturen door met een voet hun peddel te gebruiken.

Houses on the lake

Houses on the lake

View from canoe

View from canoe

Inle lake wooden canoe

Inle lake wooden canoe

Inle lake fisherman

Inle lake fisherman

Ik verblijf er in the blissful in, dat het beste hotel is wat ik gehad heb in Myanmar. Het is vrij nieuw en ligt buiten de stad en je moet over een hobbelige zandweg om er te geraken. Op het dakterras heb je een mooi uitzicht op de bergen. De eigenares is super vriendelijk en het personeel stond te wuiven toen ik vertrok.

View from hotel terrace

View from hotel terrace

Ik breng mijn dagen al fietsend door en geniet van de landschappen en de bezigheden van de mensen. Ik bezoek een oud teak klooster met een mooie pagoda met binnenin allemaal kleine boeddha beeldjes in de muren. Soms is het wel serieus zweten want het is maar een eenvoudige fiets zonder versnellingen die niet gemaakt is voor iemand van 1,84 m.

Scenery on bike tour

Scenery on bike tour

No comment

No comment

Shwe Yaunghwe Kyaung - teak monestry

Shwe Yaunghwe Kyaung - teak monestry

Shwe Yaunghwe Kyaung - pagoda

Shwe Yaunghwe Kyaung - pagoda

Mountain view around Inle lake

Mountain view around Inle lake

Myanmar is in het bezit van wel geteld 2 wijndomeinen en ik moest er natuurlijk eentje geprobeerd hebben. Ik ben een wijnliefhebber maar ik heb wegens gebrek hieraan vooral bier gedronken. De wijn stelt niet veel voor maar ik ben er een paar Duitsers tegengekomen en het was een leuke avond met mooie zonsondergang.

The way to heaven

The way to heaven

Wine tasting - live is great isn't !

Wine tasting - live is great isn't !

Sunset Inle lake from winery

Sunset Inle lake from winery

Ik ben op een avond ook een paar Belgen opnieuw tegen gekomen. De eerste keer bovenop een tempel in Bagan bij zonsondergang. Het is een groep van de reisorganisatie Sawadee (idem joker). Het was een ouder koppel uit die groep en we hebben samen gegeten en biertjes gedronken de hele avond. Op het einde van de avond vragen die zowel mijn als hun rekening en betalen beiden !

Ik kom ook Amy van de minibus terug tegen en we drinken een koffietje, op een avond zie ik ook Danica van de trekking en we gaan samen biertjes drinken. Het is hier een vergelijkbaar soort reizigers als in Nepal dus dat maakt het reizen hier zo aangenaam in tegenstelling tot Thailand.

Yangon
Met de nachtbus van Inle Lake naar Yangon, ongeveer 12 uur. Het is een 2+1 bus, 2 zetels dan gang en dan nog 1 zetel op een rij. Ik zit op de 1 zetel rij. Ik heb pech want de blazer van de airco is stuk dus dat ding blaast volle bak ijskoude lucht op mijn hoofd. Je moet weten dat in een bus hier altijd de airco heel koud staat, tv's die luide (lelijke) muziek spelen of nog erger een serie waarbij de personages echt roepen naar elkaar, ze stoppen een paar keren en ook een keer om warm te eten, ze toeteren heel vaak, de wegen zijn zeer hobbelig ... kortom het is super relaxerend en slaapverwekkend ;-)

Maar goed ik ben er geraakt en rond 7 uur was ik in mijn hotel, Grand Laurel. Ik mocht onmiddellijk inchecken, douchen en op pad. Het is hier super warm en heel vochtig dus zweten de eerste dag omdat ik altijd moet wennen. Het is echt een vreemde gewaarwording voor mij want ik besef niet altijd dat het al december is door dat warme weer hier. Dus ik voel totaal de kerstsfeer niet, ook omdat ze dat hier niet kennen natuurlijk.

Yangon is veel "moderner" dan Mandalay en hier zie je wel veel grote auto's, aangelegde wegen en voetpaden. Hier zie je duidelijk het verschil met Kathmandu in Nepal. Ik vond er zelf niet zoveel aan maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het ondertussen wel gehad heb met de pagodas en tempels! Er waren ook veel renovatie werken aan de gang overal waardoor je zicht belemmerd werd. Het is duidelijk dat de overheid de waarde van hun erfgoed begint te zien en de noodzaak om er zorg voor te dragen, vooral omdat dit natuurlijk de toeristen lokt!

Sule Paya on a roundabout

Sule Paya on a roundabout

Drying cloths absolutely everywhere, even in Yangon

Drying cloths absolutely everywhere, even in Yangon

Watch out for pigeon sh.. !

Watch out for pigeon sh.. !

Cloths, satellites and barred windows ... It's very decorational

Cloths, satellites and barred windows ... It's very decorational

No thank you, already taking antibiotics!

No thank you, already taking antibiotics!

Market in Yangon dirty streets

Market in Yangon dirty streets

People on the tracks !!!

People on the tracks !!!

Shwedagon Paya - west side (renovating)

Shwedagon Paya - west side (renovating)

Head of reclining Buddha - topped with diamonds, ...

Head of reclining Buddha - topped with diamonds, ...

Chaukhtatgyi Paya - reclining Buddha (65 meter)

Chaukhtatgyi Paya - reclining Buddha (65 meter)

Measurements of reclining Buddha

Measurements of reclining Buddha

Ngahtatgyi Paya - seated Buddha (14 meter)

Ngahtatgyi Paya - seated Buddha (14 meter)

Mijn reis in Myanmar zit er ondertussen al op, de tijd vliegt voorbij, al bijna 4 maanden onderweg. Bij Bagagecontrole in Singapore vroeg de douanier mij wanneer ik heimwee begin te krijgen. Ik zei hem "waarschijnlijk nooit"! Ik dacht in het begin dat het na een maand of zo wel zo zijn maar ondertussen weet ik wel beter.

Nog wat weetjes misschien ...
Het eten in Myanmar heeft mij niet kunnen bekoren, het heeft invloeden van India en China maar dan de " verarmde" versie met minder kruiden en dus smaak. De koffie is vaak nescafe of nescafe mix (koffie melk suiker in één). Als ontbijt bijna altijd hetzelfde toast met chemische jam, banaan en ei (naar keuze gebakken) en sterk gesuikerde nep fruitsap. Ze hebben wel heel lekkere koekjes!

A typical meal: beef curry and a beer

A typical meal: beef curry and a beer

Het toerisme staat hier op de meeste plekken nog in de kinderschoenen. Dat heeft negatieve maar vooral positieve invloed op het reizen hier. Als individuele reiziger moet je een plan trekker zijn. Informatie is er vaak niet en je moet vooral veel rondvragen. De verblijven zijn vaak verouderd en hygiënisch niet naar onze basisnormen voor de prijs die je betaald want het is duur hier vergeleken met Thailand en Nepal. Kinderen bedelen hier zelden voor snoep en bijna nergens wordt je achter nagezeten om iets te kopen ( uitz. Bagan). Er zijn nog maar weinige westerse invloeden hier, in Nepal had je zelfs in de bergdorpjes overal plastic afval. De mensen zijn echt benieuwd en vragen oprecht geïnteresseerd waar je vandaan komt, ... Ze zijn niet gewoon om westerse mensen te zien. De cultuur, kleding dracht, ... Is nog authentiek.

Mijn darmen konden de hoeveelheid bacteriën niet meer aan dus na 3 weken sukkelen ben ik dan toch maar antibiotica beginnen nemen en na 2 dagen was alles weer normaal!

Ik heb echt genoten van mijn reis hier en mensen die het willen bezoeken, wacht niet te lang! Bepaalde gebieden zijn nog steeds verboden toegang voor toeristen maar volgend jaar zijn het verkiezingen. Iedereen is hier vol hoop, zeker nu Obama op bezoek geweest is.

Ik ben van Yangon naar Singapore gevlogen, mijn 6de vlucht ondertussen met tussenstops meegerekend.

Posted by gdaniels 22:37 Archived in Myanmar Tagged myanmar Comments (5)

Myanmar: betelnoot, longyi en thanaka

Hallo allemaal,

Als deze blog online geraakt in Myanmar dan is dat een klein mirakel. Wifi is hier een luxe en als je het hebt dan is het tergend traag.

Ik ben ondertussen hier al bijna 2 weken en ik hou echt van Myanmar omwille van zijn ongereptheid. Toerisme staat hier echt nog in zijn kinderschoenen en overal waar je komt in Myanmar staren mensen je aan alsof je van een andere planeet komt. Ze willen graag een praatje met je maken en lachen je altijd toe. Hierdoor zijn vooral de prijzen van de overnachtingen duurder dan in Thailand en Nepal voor minder kwaliteit. In Nepal en Thailand heb iktussen de 5 a 15 euro betaald voor privé kamer met badkamer. Hier betaal tussen de 17 a 40 euro voor hetzelfde type kamer maar slechtere kwaliteit.. Hotels moet je hier in dollars betalen maar meestal boek ik een dag of twee op voorhand via agoda wat de beste site is voor hier. Als je dollars wisselt of betaald, wordt elk biljet gekeurd en zelfs de minste Kreuk wordt niet aanvaard. Ze moeten gloednieuw zijn. Ze hebben al biljetten geweigerd bij mij die er goed uitzagen volgens mij. Die dollars heb ik trouwens meegenomen van België en Thailand.

Er zijn heel veel gelijkenissen met Nepal maar ik had toch de indruk dat Myanmar iets "rijker" is. Ik ben dat eens gaan opzoeken en inderdaad in de lijst van armste landen komt Nepal voor Myanmar maar het is inderdaad heel vergelijkbaar. Echter in Nepal zijn ze al goed ingespeeld op toerisme wat niet zo is in Myanmar.

De volgende zaken zie je overal:
Burmezen die betelnoot kauwen waardoor hun mond en tanden rood kleuren en vaak hebben ze ook een slecht gebit hierdoor. Echt vies.
De kledingdracht is longyi zowel mannen als vrouwen. Dit is een gewone lange doek die ze rond hun middel wikkelen. Vrouwen heel kleurrijk met bloemen en mannen donkere kleuren in ruitmotief.
Thanaka wordt gebruikt als make up en bescherming voor de zon. Dit is gemalen schors dat ze op hun gezicht smeren. Witte gezichten overal zowel mannen als vrouwen.

Thanakha cosmetic and sunblocker

Thanakha cosmetic and sunblocker

Typical Myanmar face with thanaka

Typical Myanmar face with thanaka

Mandalay
Met vlucht van Chiang Mai naar Bangkok en vervolgens naar Mandalay. De optie om over land naar Myanmar the gaan, heb ik niet gedaan omdat het onrustig is aan de grensovergang. Al van 's nachts was ik erg ziek daardoor overgeven en diarree. Waarschijnlijk een voedselvergiftiging als afscheidskado van Thailand. Dus op het vliegtuig en in de luchthavens heb ik vooral mijn tijd op toilet door gebracht. Ik heb ook de indruk dat ik sindsdien blijf sukkelen met mijn maag en darmen. Het gebrek aan hygiëne in Myanmar helpt natuurlijk ook niet echt.

In mandalay verbleef ik in het AD 1 hotel. Personeel was precies een bende jonge gasten met slecht verstaanbaar Engels en geen organisatie. Bij het uitchecken om 5 u 's morgens ! Lag de receptionist achter de balie te slapen, samen met de motor taxi man heb ik hem proberen te wekken, toen die eindelijk rechtstond met nog een oog dicht, reageerde hij niet op ons. We zijn dan maar gewoon vertrokken omdat de rekening betaald was en de taxi man zou zijn geld later komen ophalen.

Dus in Mandalay ga je rond per motor taxi, ze staan op elke hoek van de straat en kost maar 1000 a 2000 kyat (0,8 a 1,6 euro). Daarnaast heb ik ook veel rondgewandeld in de stad vooral rond de stadswallen. Je komt dan echt geen enkele toerist tegen, die gaan direct naar de toeristische plaatsen per bus of motor taxi. Ik heb een aantal tempels bezocht in de stad en het paleis maar ik heb het meest genoten van mandalay hill. Onderaan een Franse ontmoet en samen de trappen getrotseerd op blote voeten. Elke tempel die je binnengaat moet je je schoenen uitdoen, sokken zijn ook niet toegelaten maar de meeste mensen dragen slippers hier wat ook zo is in Thailand en Nepal. Onderweg aangesproken door een student die zijn Engels wilde oefenen. Hij is de hele weg bij ons gebleven en zijn bebber stond niet stil. Boven zie je ook veel monniken die graag een praatje met je willen maken. Het uitzicht en de zonsondergang is echt prachtig hier. Je hebt een mooi uitzicht over de stad en het groene van Myanmar. Het eerste wat me opviel in het vliegtuig was hoe groen en plat Myanmar is. Er zijn wel bergen maar daartussen heb je eindeloze vlakten.

It's very dusty on the roads in Myanmar

It's very dusty on the roads in Myanmar

View of Mandalay hill

View of Mandalay hill

The palace complex

The palace complex

This are not drinks but fuel for motorbikes, they sell them everywhere

This are not drinks but fuel for motorbikes, they sell them everywhere

City walls

City walls

Mandalay hill entrance

Mandalay hill entrance

Mandalay hill at sunset

Mandalay hill at sunset

Daarna met gids, een Franse en een Turkse de 3 steden rond mandalay gaan bezoeken, Sagaing - Inwa - Amarapura. Vermits niemand mijn naam kan uitspreken ben ik door de gids "Wutt Mone" genoemd (binnenste deel van een bloem). Eerst zijn we een hout -en zilver werkplaats gaan bezoeken. Alles wordt hier nog manueel gedaan en het duurt soms weken tot maanden om een stuk te maken. Daarna naar sagaing berg te gaan waar natuurlijk een tempel staat en te genieten van het uitzicht op alle omliggende tempels en pagodas. Vervolgens naar Inwa waar er echt nog vele oude tempels staan (1820 a 1835). Vele mensen doen dit met paard en kar over de stoffige wegen. Als laatste staat de beroemde U-Bein brug op het programma. Het is zowat het meest gekende beeld van Myanmar (naast bagan tempels). Het is de langste teak brug die er bestaat (1,2km).

View of Sagaing

View of Sagaing

Silver workshop

Silver workshop

A finished and unfinished silver vase

A finished and unfinished silver vase

Kingdom of Ava (Inwa)

Kingdom of Ava (Inwa)

Very touristy teak monestry in Inwa - Bagaya Kyaung

Very touristy teak monestry in Inwa - Bagaya Kyaung

MAHA AUNGMYE BONZA

MAHA AUNGMYE BONZA

Horse cart in Inwa to drive tourists around

Horse cart in Inwa to drive tourists around

Drinking water for locals,  everywhere in Myanmar

Drinking water for locals, everywhere in Myanmar

Beautiful temple in Inwa

Beautiful temple in Inwa

U-Bein bridge

U-Bein bridge

Most known view of Myanmar, U-Bein bridge by sunset

Most known view of Myanmar, U-Bein bridge by sunset

We zijn ook op bezoek geweest bij de nonnen in een klooster. De mannen van bepaalde etnische groeperingen moeten hier 1 keer of soms zelfs 2 keer in hun leven als novice/Monk naar het klooster wat niet zo is voor de vrouwen. Beiden krijgen hun voedsel door giften van de bevolking. De monniken gaan rond met een pot waarin ze deze verzamelen, je ziet ze vaak in de straten rondlopen. In het Palaung dorp komen de mensen zelf naar het klooster met rijst en bloemen. Voor de mensen van Myanmar is dit een onderdeel van hun boedistisch geloof (Merit). Die arme sukkels mogen na de lunch niets meer eten tot het ontbijt.

Novices (young monks)

Novices (young monks)

Nuns lining up for lunch

Nuns lining up for lunch

Nuns slippers, how perfect is that uh!

Nuns slippers, how perfect is that uh!

Nuns at lunch

Nuns at lunch

Hsipaw
De volgende dag dus heel vroeg op en met de motor taxi (met backpacker en al) naar de bus transfer plaats. Samen met de Franse zijn we daar om 5:15u zoals aangegeven. Uiteindelijk vertrekken we daar pas om 6 uur achterop een truck. De bus vertrekt ook met bijna een uur vertraging. Op de bus ontmoet ik een Zwitsers koppel dat ik de volgende dagen nog een paar tegen kom omdat we in hetzelfde hotel zitten. We worden per tuktuk naar het mister Charles hotel gebracht. Dit hotel is qua organisatie het beste wat ik tot nu toe gezien heb. Super vriendelijk en ze kunnen heel veel informatie geven. In mandalay was het super warm en hier is het veel koeler omdat het hoger gelegen is, heel aangenaam.
Het is daar dat ik mijn 2-daagse trekking boek door Shan en Palaung dorpen. Net als in Nepal en Thailand hebben ze hier veel etnische groeperingen. De trekking is super met kei leuke mensen, mooie uitzichten, het leven in de dorpjes en lekker eten. Onze gids is ook een geweldig man met vrij goed Engels en kan ons heel veel vertellen. We slapen bij zijn thuis alle 5 in dezelfde knusse kamer. We hebben ook gezien hoe ze thee maken van de verse bladeren, natuurlijk ook hier alles manueel.

Noodle workshop

Noodle workshop

Trekking view

Trekking view

View during trekking

View during trekking

Who needs a machine when you got a great buffalo

Who needs a machine when you got a great buffalo

Palaung house where we stayed

Palaung house where we stayed

Delicious Palaung food

Delicious Palaung food

You have to be a good mechanic here because it still runs!

You have to be a good mechanic here because it still runs!

Picking tea leaves

Picking tea leaves

Palaung village

Palaung village

The Palaung gang

The Palaung gang

Our guide

Our guide

Pyin-oo-lwin
Met de bus van hsipaw naar pyin oo lwin, ongeveer 4 u en de bus is weer te laat. De vertragingen bij de NMBS zijn peanuts. Echter door hun race gehalte halen ze die verloren tijd meestal wel weer in. Deze keer hebben we echt een topbus met de mooiste decoratie tot nu toe. Trouwens ook hier altijd veel mensen die hun maaginhoud persé via hun mond er weer uit willen laten. Die Aziaten hebben blijkbaar een zwakke maag. Ook zie je vaak bij haltes onderweg dat ze de banden en de motor van bussen en trucks nat spuiten om af te koelen (in bergachtige streken). Een keer een man zijn rokende motor zien afkoelen met rivierwater.

Bus with very beautiful decorations

Bus with very beautiful decorations

Dit stadje is gekend voor zijn koloniale gebouwen die inderdaad zeer mooi zijn maar niet onderhouden.

Colonial building

Colonial building

Colonial building

Colonial building

Typical Myanmar market

Typical Myanmar market

Daarnaast heeft het ook een gigantische tuin net buiten de stad. Dit alles heb ik met een fietske verkend en het was leuk fietsen met soms nieuwsgierige achtervolgers. Ook verloren gereden omdat ik een andere route wilde nemen maar ik had genoeg vrijwilligers om mij de weg te wijzen :-) Ook genoten van een Myanmar biertje op een terras in het park. Er zijn prijzen te winnen daarmee als je het plastiek uit de stop haalt. Ik heb al een gratis biertje gewonnen maar je kan ook een motor winnen!

Pyin-oo-lwin garden

Pyin-oo-lwin garden

Myanmar beer after a hot day

Myanmar beer after a hot day

Vervolgens weer terug naar Mandalay met een shared taxi en een losgeslagen, betel noot kauwende chauffeur. Het is zeker niet veiliger dan met de bus. Het is iets duurder dan de bus maar je wordt opgehaald en gebracht naar je hotel wat het uiteindelijk goedkoper maakt. Deze tussenstop is nodig om 's morgens de boot naar bagan te nemen. In mandalay bezoek ik het gold pounders district waar ze goud fijnslagen tot flinterdunne blaadjes om te gebruiken op beeldjes, pagoda's, ... Ook hier manueel met de hamer.
Over een voetpad lopen, als dat er al is, is levensgevaarlijk, echte diepe putten soms. 'S avonds ga ik naar een marionetten show.

Don't fall in the gap!

Don't fall in the gap!

Marionettes players

Marionettes players

Marionette

Marionette

Dus de volgende dag met de boot naar bagan om 7 uur vertrekken we en we komen rond17:30u aan dus een lange reis. Maar dat laat ik voor een volgende blog. Ondertussen zit ik al in kalaw en vertrek morgen voor 2 dagen op trekking.

Top of Malikha boat

Top of Malikha boat

Oh ja in bagan erge last gehad van mijn darmen gedurende 1 nacht, loperamide nodig gehad maar nu is de rust weergekeerd :-)

Vele groetjes
Wutt Mone

Posted by gdaniels 19:30 Archived in Myanmar Tagged myanmar Comments (5)

(Entries 10 - 12 of 26) « Page 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 »