A Travellerspoint blog

Nepal - pokhara: eindelijk .. Annapurna

De Annapurna (annapurna I) is de 10 de hoogste berg in de wereld, 8091 meter, maar zou een van de dodelijkste ter wereld zijn.

Door de moonsoon is er echter weinig van de bergen te zien, ze zitten verstopt achter de wolken maar de laatste 2 dagen waren ze zichtbaar bij zonsopgang en ondergang. Gewoonweg adembenemend!!!

Annapurna mountain range from pokhara

Annapurna mountain range from pokhara

Annapurna at sunset

Annapurna at sunset

Pokhara (800m) is een zeer relaxed stadje aan een groot meer, phewa Lake. Redelijk toeristisch ook, gelukkig is het laagseizoen hier nu.

Phewa lake

Phewa lake

Stond om 8:30u al aan mijn nieuw verblijf, third eye inn, voor 9 euro de nacht is dit een zeer luxe verblijf!

Onmiddellijk gaan paragliden want het weer is super vandaag. Beetje eng om zo gewoon de afgrond in te lopen met mijn hoogtevrees maar eens in de lucht was het puur genieten. De vlucht vertrekt vanaf sarangkot, het bekende uitzichtpunt voor de annapurna.

Paragliding from sarangkot

Paragliding from sarangkot

Tandem paragliding with laxman

Tandem paragliding with laxman

View from paraglider

View from paraglider

Daarna halve dag wandeling naar world peacepagoda (1100m) die gesloten is omwille van een aardverschuiving waarbij 4 nepalezen zijn omgekomen.
Dat zie je hier trouwens zeer vaak omwille van de moonsoon. Het is moeilijk in te beelden dat het hier over een paar maanden kurkdroog is want het regent hier 's nachts vaak pijpenstelen en overal staan plassen en stroomt het water van de bergen.

Rafting, dat was een nogal een onvergetelijke ervaring! Je krijgt kort een uitleg van de commando's die de stuurman kan geven en wat je moet doen als je uit de raft valt. 2 Chinezen, 1 Duitser, 1 Engelsman,1 Spaanse, 1 Franse, ik en de nepalese stuurman. 2 super kleine kajaks volgen ons uit veiligheid wat dus niet nutteloos is ! We raften op de seti river tussen Kathmandu en Pokhara. De Duitser is de eerste die overboord gaat maar geraakt relatief eenvoudig terug in de raft. Dan is het mijn beurt maar ik geraak onder de raft en eens daar onderuit is het even ademen om vervolgens gegrepen te worden door een nieuwe stroomversnelling. Uiteindelijk heeft een van de kajakkers mij opgepikt omdat ik te ver afgedreven was van de raft. In de raft was het even terug op adem komen voordat we opnieuw aan het werk moesten. Maar hé ik heb het overleefd ;-)

Rafting

Rafting

Our raft with captain

Our raft with captain

Trekking van 2 dagen naar damphus en sarangkot met gids was super met prachtige uitzichten en interactie met de locale bevolking. Eerste dag gestegen van 800m naar 1600 meter (damphus). Volgende dag naar 1000 m dan naar terug naar 1600m(sarangkot), bloedheet en in volle zon.

16 year boy carrying food for buffalo up the mountain

16 year boy carrying food for buffalo up the mountain

Nepalese boy with crocs

Nepalese boy with crocs

Damphus view

Damphus view

Serving Nepalese thee with buffalo milk

Serving Nepalese thee with buffalo milk

In damphus naar het teej festival gaan kijken, festival bedoeld voor de vrouwen. Blijkt dat die hier nogal goed kunnen drinken, voornamelijk zelf gebrouwd spul.

Teej festival

Teej festival

Het leven buiten de stad en in de stad is heel verschillend, in de stad hebben mensen en meer westerse mentaliteit. Mensen zijn niet zo religieus en daardoor zijn er veel minder gearrangeerde huwelijken, sex voor het huwelijk, samenwonen,... Meestal is het zo dat de man een vrouw kiest. en in feite moet die vrouw dat maar OK vinden. De ouders moet ook akkoord gaan want het koppel woont vaak in bij de ouders van de man. Ze hebben hier meestal 3 kinderen en liefst een jongen want dat zijn de kost winners.

Nog 2 dagen relax met het boek 'into thin air' dat gaat over de beklimming van de Everest. Must voor als je ebc gaat doen!

Pokhara is een zeer aangenaam stadje om te vertoeven ook al is het toeristisch ben er dan ook een week gebleven.

Morgen vertrek ik met de bus naar Gaunshahar, m'n eerste vrijwilligersproject en kan ik dus eindelijk die 4 extra kilo aan kleding, boeken, pennen, potloden,... Afgeven.

Posted by gdaniels 19:24 Archived in Nepal Tagged nepal Comments (6)

Nepal - chitwan national park: rhino-man

Rhino-man is de gids die mee de afgelopen dagen mee op sleeptouw heeft genomen doorheen het park. Hij wordt zo genoemd omdat hij een aanval van een neushoorn heeft overleefd, 10 dagen ziekenhuis en blijvende letsels als resultaat.

6 uur op een bus met een bende Chinezen van Kathmandu naar chitwan .... maar een plaats met super veel beenruimte. Ach ja, had ondertussen al wat ervaring met Chinezen :-)

Door de hitte en hoge vochtigheid krijg je onmiddellijk een klap in je gezicht en zweet je echt liters de eerste uren. De dagen erna ook maar minder en wordt je het wat gewoon. Daardoor zie je hier ook veel schimmel, drogen kleren nauwelijks en is de badkamer constant nat.

Mijn verblijf was in chitwan gaida lodge

De mooiste ervaring, maar ook gevaarlijkste, was een dag trekking in de jungle. Om 6:30u met rhino-man en z'n leerjongen vertrokken met een kano.
Canoe

Canoe

Guides at lunch

Guides at lunch

Jungle from watchtower

Jungle from watchtower

De twee soorten krokodillen van chitwan gezien, apen, vele soorten vogels, herten, olifanten, slang en kikkers.
Gharial crocodile

Gharial crocodile

One of the hundred species of birds

One of the hundred species of birds

Spotted deer

Spotted deer

Egret

Egret

Maar het park is vooral gekend om z'n neushoorns. Eentje op de oever gezien, uit kano gestapt om dichterbij te bekijken. Moet heel voorzichtig want als je te kortbij komt kunnen ze aanvallen uit zelfverdediging. Zo'n kolos (2 a 3 ton) komt volgens rhino-man hard aan en zal je doden.
Rhino

Rhino

Rhino bathing

Rhino bathing

Dus wij wandelen daar in die jungle, opeens veel lawaai vlak naast ons in het hoge gras (paar meter hoog), die gidsen in paniek, duwen mij tot meters terug op dat pad en ze nemen onderweg beiden van die dikke keien op. Bleek daar dus een neushoorn te zitten en wij waren veel te kortbij gekomen dus hij had ons geroken. Ze zien zeer slecht maar ruiken en horen wel goed. Begint die gids mij uit te leggen wat ik juist moet doen als die alsnog plots opduikt. Wij hebben daar wel zeker een half uur staan wachten voordat we verder konden. Ondertussen plots een brul, mijn gids zeer kalm tegen mij, dat is een beer en hij zit rechts van ons. Dus links een neushoorn en rechts een beer, mijn hart kon even niet meer volgen.

Om het dan helemaal af te maken hebben we ook verschillende poot afdrukken van een tijger gezien waarvan ook 'verse', slechts 3 uur geleden. Ja die mannen bleven daar heel rustig bij !
Footprint of bengal tiger

Footprint of bengal tiger

Een tocht door het park op een olifant, douche nemen op een olifant die je met zijn slurf nat maakt, bezoek aan het olifanten kweek centrum en met jeep door de jungle konden die jungle trekking niet evenaren maar waren zeker ook zeer leuk.
Shower with elefant

Shower with elefant

In België zie je auto's, fietsers, wandelaars, .. Op straat.  In chitwan kom je gewoon een paar olifanten tegen op straat.
Chitwan city center road

Chitwan city center road

Ondertussen ook al wat mensen ontmoet zoals een Amerikaanse, schots koppel en 2 Franse vrouwen die al 3 maanden in Nepal zijn. Elk met hun eigen verhaal en de meesten voor langere periode weg van huis.

Het is in chitwan laagseizoen dus de gidsen hebben niet veel werk, rhino-man was dus zowat m'n persoonlijke gids waardoor ik super in de watten gelegd werd. Ik heb ook super gezellige avonden gehad met de gidsen aan de oevers van de rapity river. Zo ben ik ook weer wat meer te weten gekomen over het leven van de nepalezen.
Rapity river view

Rapity river view

Ondertussen ben ik al met de bus naar pokhara gegaan (6u) maar ik heb spijt dat ik niet langer in chitwan ben gebleven... Ik mis het al!

Pokhara is veel drukker dus dat is even wennen na de rust in chitwan.  Guesthouse aanbevolen door Oostenrijkers zat vol en zit nu in een of ander hippie hostel, dus voor morgen en de volgende dagen heb ik iets anders geregeld.

gezondheid:

 • de diarree heeft niet lang op zich laten wachten ondertussen al ongeveer 3 dagen, ja dat was nogal voorspelbaar. Alles gedaan volgens de regels maar toch moeten toegeven.
 • afgevallen maar weet niet hoeveel
 • na jungle trekking, zweten geblazen, verbrand in aangezicht maar valt goed mee
 • ontelbare muggenbeten ook al smeer ik mij meerdere keren per dag in. Niet zo van die kleintjes maar echt grote ronde vlekken.

weetjes over nepalezen:

 • vrouwen blijven thuis bij de haard en gaan zelden uit werken ( begint te veranderen). Werken wel op het veld.
 • uit een fles drinken doen ze zonder de teut aan te raken
 • eten doen ze vaak met de rechterhand (geen bestek), linkerhand wordt gebruikt voor iets anders (wc)
 • zo goed als iedereen loopt hier altijd op slippers
 • tuborg is hier het import bier dat je overal ziet
 • je ziet hier overal straathonden lopen die op de meest onmogelijke plekken gaan liggen zoals midden op een kruispunt en iedereen gaat er gewoon omheen, kei grappig om te zien
 • Ah ja, vandaag vanuit de bus een vrouw haar behoeften zien doen op straat, yep!

Bedankt voor jullie commentaren, het is heel leuk om deze te lezen!!

Posted by gdaniels 20:35 Archived in Nepal Tagged nepal Comments (9)

Nepal - Kathmandu: Namasté

Namasté wordt in Nepal gebruikt als begroeting, vaak nog met de handpalmen tegen elkaar en een lichte buiging.

Om 6:15u aangekomen in Kathmandu (2:30u Belgische tijd), in een slechts half gevuld vliegtuig. Dus 3 zetels voor mij alleen, kon niet beter.

Met taxi naar hostel,elbrus home, dat net buiten thamel ligt wat de toeristische zone is in Kathmandu.

mijn eerste indrukken:

 • de Nepalezen zijn een zeer vriendelijk volk
 • het eten is hier super lekker, een beetje pikant

Great food

Great food

 • HEEL veel stof (smog ook) en vuiligheid
 • verkeer is een georganiseerde chaos waarbij je assertief moet zijn en gewoon gaan

Some traffic

Some traffic

 • zeer veel lawaai de hele dag maar s'nachts valt het volledig stil
 • elektriciteit of vooral het gebrek eraan, niet te verwonderen met zo`n infrastructuur (?).

Safe electricity

Safe electricity


Op een gegeven moment nog vlak bij een kortsluiting op straat gestaan met een steekvlam die uit zo'n bos kabels kwam. Elec valt meerdere keren per dag uit, opladen van apparaten is dus niet evident, heb mijn backup batterij al gebruikt dus afwachten voor de volgende dagen.

 • soms waan ik mij in a'dam want marijuana wordt mij hier dagelijks meerdere keren aangeboden
 • mannen die handjes vasthouden is hier zeer normaal maar betekent niet meer dan dat het goede vrienden zijn, ik vindt het toch maar een vreemd zicht. Koppels daarentegen mogen hun affectie niet tonen en plein public!
 • elec nul maar wel 3G!! Werkt toppie....toch in Kathmandu.
 • verloren lopen is zeer eenvoudig hier in die kleine steegjes, geen straatnamen of in Nepalees. Die extra kilometers training komen wel van pas voor mijn trekkings
 • bediening in restaurants en bars is zeer vriendelijk en efficiënt wat een vooruitgang is tov a'pen :-)
 • een mojito is hier veel spa bruis, nauwelijks rum en een blaadje munt
 • koffie niet of moeilijk te krijgen maar wel thee, wordt hier gedronken met veel melk en kruiden zoals kardemon en gember

wat bezocht:

 • steegjes in thamel en de oude stad en veel verloren gelopen maar op elke hoek van de straat wel iets te zien, vooral vele tempeltjes
 • Kathmandu durbar square, UNESCO erfgoed, tempels en paleizen complex

Durbar square

Durbar square

 • swayambhu stupa, boeddhistische tempel op hoge berg met uitzicht over Kathmandu. Ook wel Monkey tempel genoemd maar er maar 2 gezien. Het was serieus zweten met 30° die steile trappen op!

Stairs to ...... Stupa

Stairs to ...... Stupa


Swayambhu

Swayambhu

 • garden of eden is een tuin die een verademing is in de stof en drukte op de straten
 • tempels aan de bagmati river. Geen enkele toerist daar. Mensen gebruiken daar de tempels als hun huis ook al is het zogezegd beschermd erfgoed.

Prijzen in Kathmandu, wat duur zou zijn in Nepal:

 • taxi 250 a 300 npr, 2 a 2,5 EUR
 • frisdrank 80 npr, 0,6 EUR
 • eten 1 gang + drank 450 a 800 npr, 3,5 a 6 euro
 • bezoek tempel ...200 npr, 1,5 eur

Mount Everest base camp (EBC) is geboekt en ik vertrek op 2 oktober en ben terug op 15 oktober. Samen met 4 maleisiërs van ongeveer mijn leeftijd. Zouden volgens Khem (hostel eigenaar) zeer toffe mensen zijn. Blijkbaar -10° s'nachts daar dus ik zal nog wat fake north face spullen hier moeten gaan halen dan (is hier veelvuldig te vinden)

Morgen vertrek naar chitwan nationaal park met de bus. Duurt ongeveer 6 uur en heb plaats aan gang gevraagd want ik weet al hoe dat gaat ondertussen....

Meer nieuws hierover in chitwan.

Het heeft me maar 3 uur gekost om dit online te krijgen, valt goed mee he ;-)

Posted by gdaniels 22:34 Archived in Nepal Tagged nepal Comments (7)

(Entries 22 - 24 of 26) « Page .. 3 4 5 6 7 [8] 9 »